5 receptov na ľadovú kávu
Káva je neodmysliteľnou súčasťou každodenného života pre mnohých ľudí. No za letného obdobia keď teplomer ukazuje vysoké čísla, často krát človek nemá chuť na horúcu kávu ktorá by telo ešte viac rozohriala. A preto existuje studená varianta kávy - ľadová káva. Aj keď nie je známe kto a kedy prišiel prvý s týmto nápadom, pravdepodobne to bol génius. ;)
Ľadová káva je v podstate klasická káva, ale nemusí prejsť varom. Základné suroviny na jej prípravu sú ľad a káva(espresso). Ostatné už je zväčša o fantázii.
My vám uvedieme 5 receptov a nápadov na prípravu takejto osviežujúcej kávy.
1. KLASICKÁ ľadová káva
Potrebujeme: espresso alebo doppio (dvojité espresso), 2dcl mlieka, ľad
Postup: Pripravíme si espresso ktoré necháme vychladnúť (môžeme pridať cukor podľa chuti). Mlieko si napeníme šejkrom alebo šľahačom. Do vyššieho pohára nasypeme ľad, nalejeme pripravenú vychladenú kávu a na nakoniec pomaly vlievame vyšľahané mlieko. Vrch pripravenej ľadovej kávy môžeme posypať napríklad mletou škoricou, sekanými orieškami alebo čokoládou.
2. Ľadová káva DALGONA
Potrebujeme: 2PL instantnej kávy, 2PL kryštálového cukru, 2PL vriacej vody, 250ml mlieka, ľad
Postup: V miske zmiešame kávu, cukor a vriacu vodu. Metličkou alebo ručným šľahačom vyšľaháme tieto suroviny do krémova (cca 5min), mala by nám vzniknúť krémová konzistencia bledo-hnedej farby. Do stredne veľkého pohára dáme kocky ľadu, nalejeme studené mlieko a navrstvíme pripravenú kávovú penu.
3. Ľadová káva TONIC
Potrebujeme: espresso, tonic, ľad, citrón
Postup: Do pohára dáme ľad a nalejeme tonic. Pripravíme si espresso ktoré do pred plneného pohára prilievame pomaly cez okraj pomocou lyžičky tak, aby sa nám tonic s kávou nezmiešali. Pripravený nápoj môžeme pokvapkať citrónom.
4. Ľadová káva SO ZMRZLINOU
Potrebujeme: vychladené espresso, mlieko, zmrzlina, sirup
Postup: Do šejkra alebo uzatvárateľného pohára nalejeme kávu, mlieko a sirup podľa vlastného výberu a premiešame. Do pohára dáme kocky ľadu, vymiešanú kávovú zmes a nakoniec pridáme kopček zmrzliny.
5. Ľadová káva ako KÁVOVÁ DRVINA
Potrebujeme: espresso, mlieko, sirup
Postup: pripravíme si kávu, ktorú dáme zamraziť ako kocky ľadu. Po stuhnutí kávové ľady rozdrvíme, prípadne rozmixujeme a dáme do pohára. Zalejeme trochou studeného mlieka. Vrch môžeme poliať sirupom alebo posypať napríklad kúskami čokolády či drvenými orieškami.
TIP: Klasickú ľadovú kávu môžeme kombinovať napríklad aj s javorovým sirupom, konzdenzovaným mliekom (salko), alebo karamelom.
Bonus: Domáci karamelový sirup – recept:
Potrebujeme: 250g kryštálového cukru, 1PL citrónovej šťavy, 130ml vody (50 a 80ml postupne)
Postup: v rajnici zmiešame cukor, citrónovú šťavu a 50ml vody. Všetko spolu zahrievame na strednom plameni. Nemiešame, iba zľahka potriasame rajnicou. Keď sirup dosiahne tmavo jantárovú farbu, postupne (na 3 razy) prilievame zvyšnú vodu a počkáme kým sa sirup opäť začne variť. Potom ho stiahneme z plameňa a necháme vychladnúť. Takto pripravený karamelový sirup nám v uzavretej fľaši vydrží niekoľko mesiacov.
Veríme, že sme inšpirovali vás aj vaše chúťky.
Na zdravie! :)