Cafelat Robot je mechanický manuálny kávovar skonštruovaný tak, aby bol jednoduchý na používanie a údržbu.
Pri jeho používaní je potrebné dodržiavať určité kroky a postupy aby ste sa dopracovali k ideálnemu espressu. Súbor často kladených otázok a tipov slúži na uľahčenie vyriešenia najčastejších problémov a chýb pri prvých pokusoch.
Káva vyteká príliš rýchlo, nízky tlak (čas extrakcie menej ako 15 sekúnd).
-
Najčastejším problémom je hrúbka mletia. Káva je pomletá príliš nahrubo. Kávu pomeľte jemnejšie aby ste dosiahli čas extrakcie 25-35 sekúnd.
-
Problémom môže byť aj nedostatočná dávka kávy. Použite minimálne 15g pomletej kávy, pri malej dávke kávy sa odporúča používať aj papierový filter.
-
Čerstvosť. Pri príprave je čerstvosť kávy veľmi dôležitou súčasťou. Snažte sa používať čerstvo praženú kávu z lokálnych pražiarní.
-
Balená mletá káva - ak by ste z nejakého dôvodu chceli používať balenú mletú kávu, potrebné je zvoliť tzv. "pressurized basket", ktorý ponúkame ako voliteľné príslušenstvo na dokúpenie.
-
Voda nie je dostatočne horúca - použite vodu tesne pred bodom varu.
-
Vyčistite a znovu nainštalujte tesnenie piestu alebo ho vymeňte za nové.
-
Ak máte verziu barista, skontrolujte, či nedošlo k pricviknutiu a poškodeniu hadičky a kovovej ochrannej rúrky/rukáva.
Z kávovaru vychádza príliš málo kávy, dlhý čas extrakcie.
-
Najčastejšou príčinou je príliš jemné mletie. Kávovar tak nedokáže vyvinúť dostatočný tlak. Kávu postupne meľte na hrubšie.
-
Znížte množstvo kávy. Odporúčané maximum je 21 g.
-
Na ruky kávovaru nie je vyvíjaný dostatočný tlak. Použite väčšiu silu na tlačenie rúk kávovaru. Pri vyvíjaní tlaku tlačte na ruky, nie na vrchnú časť ramena, aby ste vytvorili lepšiu páku. S lepším úchopom pomôžu ruky pre Cafelat Robot.
-
Nedostatočné množstvo vody. Kôš naplňte približne 5 mm pod okraj.
Pri výbere mlynčeka na kávu pre Cafelat Robot je dôležité zabezpečiť precízne a konzistentné mletie, pretože tento manuálny espresso kávovar je veľmi citlivý na kvalitu mletia. Keďže Cafelat Robot je schopný vytvárať tlak porovnateľný s profesionálnymi espresso strojmi (okolo 9 barov), potrebujete mlynček, ktorý dokáže mlieť kávu dostatočne jemne a rovnomerne. Určite sa vyhnite mlynčekom, ktoré nemelú kávu rovnomerne.
Skvelým mlynčekom určeným pre mletie na espresso je najnovší model 1Zpresso J-Ultra. Ak preferujete elektrický mlynček na kávu, skvelou voľbou je Elektrický mlynček Fellow Opus.
Predinfúzia
Krása používania manuálneho kávovaru spočíva v tom, že máte úplnú kontrolu nad extrakciou, môžete meniť tlak a prietok podľa vlastného uváženia. Jednou z najdôležitejších fáz procesu extrakcie je fáza tzv. predinfúzie. Je to proces zvlhčenia kávy ešte pred samotným procesom extrakcie, ktorá prebieha pod oveľa vyšším tlakom. Dosiahneme tak konzistentnejšiu a rovnomernejšiu extrakciu. Hneď po predinfúzii nastáva samotná extrakcia.
Po zaistení portafiltra nechajte ramená robota jemne klesnúť pod ich vlastnou váhou. Prstami ich jemne držte, aby ste ich mali pod kontrolou. Ak ramená ostali vo zvislej polohe, jemne ich pritlačte a začnite s 5 sekundovou predinfúziou.
Pri príprave voda preteká z hornej časti portafiltra.
- Kôš je preplnený vodou - vodu naplňte približne 5-8 mm pod okraj
- Tesnenie piestu nie je správne nasadené - uistite sa, že je nasadené rovnomerne. Prejdite po ňom niekoľkokrát palcom a ukazovákom aby správne dosadlo. Plochá strana smeruje nahor, strana s okrajom v tvare V nadol. Tesnenie vyberte a naneste silikónové mazivo (DOW 111), ktoré je súčasťou balenia. Potom tesnenie znovu nasaďte.
- Nikdy nenechajte ramená robota samé spadnúť. Dbajte na to, aby ste obe ramená tlačili rovnomerne. Iba vtedy sa spodok tesnenia v tvare V roztiahne a bude správne tesniť.
- Problém môže nastať ak je vyšší tlak vytvorený iba na jedno z ramien. Vytvárajte rovnomerný tlak na obe ramená.
Káva nieje dostatočne horúca.
- Ako každý mechanický kávovar bez bojlera a predohrevu, aj Cafelat Robot je potrebné pred použitím v ideálnom prípade aj predohriať.
- Pre predohriatie je možné použiť silikónovú záslepku.
Manometer ukazuje veľmi nízky tlak alebo nefunguje
- nedostatočný tlak – pri tlačení rúk kávovaru vyviňte vyšší tlak. Pri vyvíjaní tlaku tlačte na ruky, nie na vrchnú časť ramien
- zvýšte/znížte dávku kávy na 16g
- ak je káva pomletá príliš nahrubo, bude klásť malý odpor a nebude možné vytvoriť požadovaný tlak
- skontrolujte, či v rámci hydraulického okruhu nedochádza k netesnostiam, niekde pozdĺž trubice by ste mali vidieť kvapky vody alebo počuť syčanie vzduchu. Ak si všimnete, že kovová rúrka/rukáv a plastová hadička sú stlačené, poškodené alebo zlomené, prosím kontaktujte nás. Na tieto poškodenia sa nevzťahuje záruka. Avšak náhradné diely máme v ponuke
- je nepravdepodobné, ale možné, že je tlakomer pokazený. Prosím, kontaktujte nás.
Vrchná skrutka nie je úplne zaskrutkovaná a zdá sa byť príliš voľná.
- Táto časť je navrhnutá tak, aby nebola úplne utiahnutá. Je dôležité pochopiť, ako to ovplyvňuje používanie a ako situáciu riešiť:
- Vrchná skrutka (najčastejšie spojená s ramenami a piestom) nemôže byť úplne utiahnutá, aby umožňovala voľný pohyb ramien počas extrakcie. Je dôležité, aby sa ramená mohli hladko pohybovať bez zbytočného odporu
- Uistite sa, že ramená a piest sa pohybujú hladko a bez výrazného „hojdaného“ alebo nestabilného pocitu. Skrutka by mala byť dostatočne pevná na to, aby držala ramená na mieste, ale zároveň umožnila ich voľný pohyb
- Jemne utiahnite skrutku pomocou náradia, ale nezabudnite, že ramená sa musia stále voľne pohybovať. Skrutku neutiahnite tak, aby zabránila ich plynulému pohybu. Silné dotiahnutie skrutky môže mať za následok popraskanie laku v jej blízkosti.
Portafilter a piest sa zdá byť uvoľnený. Kôš sa v portafiltri kýve.
- Áno, je úplne normálne, že kôš (filter basket) v portafiltri Cafelat Robot nie je pevne upevnený a môže sa trochu pohybovať. Tento dizajn je úmyselný a má svoje praktické dôvody. Umožňuje to piestu a košu, aby sa vzájomne prispôsobili a vytvorili správne utesnenie.
- Pohyb koša v portafiltri je normálny a nie je dôvod na obavy. Cafelat Robot je navrhnutý tak, aby s týmto pohybom pracoval bez negatívneho vplyvu na kvalitu espressa.
Na okraji krycej nerezovej rúrky je medzera, cez ktorú vidno vysokotlakovú hadičku.
- Kovová ochranná rúrka tzv. rukáv je navrhnutá tak, aby zakrývala a chránila ohybnú vysokotlakovú hadičku spájajúcu manometer s piestom. Jej účel je čisto estetický. Ochranná rúrka nieje pevne pripojená, preto cez jej okraj vidno vysokotlakovú hadičku. Je to bežný jav a nejedná sa o chybu vo vyhotovení.
Neviem nasadiť portafilter
-
Skontrolujte, či je tesnenie piestu správne nainštalované
-
Uistite sa, že ste pri pokuse o jeho zaistenie zdvihli obe ramená čo najvyššie
-
Pred posunutím portafiltra doprava zdvihnite portafilter nahor
-
Po určitej dobe je potrebné premazať tesnenie piestu silikónovým mazivom vhodným na použitie v potravinách. Postačí nanesenie jemnej vrstvy aby sa tesnenie lesklo. Odporúčame použitie maziva Dow 111.
Robot je rozkývaný. Niektoré upevňovacie prvky sa zdajú byť uvoľnené.
- Po preprave alebo určitom používaní môže byť potrebné dotiahnuť hornú alebo základné skrutky. Je to bežná a veľmi jednoduchá údržba.
Nálepka s logom Cafelat sa odlepila alebo sa odlepuje jej roh.
- Tento jav sa môže vyskytnúť hlavne na matnom čiernom Robote vzhľadom na jeho práškovú povrchovú úpravu. Nálepku jednoducho pritlačte na miesto. Ak sa bude napriek tomu odlepovať, na opätovné nalepenie nálepky použite teplovzdušnú pištoľ alebo sekundové lepidlo. Ak nálepka nebude napriek tomu počúvať, kontaktujte nás, pošleme vám náhradnú :-).
Povrch kávovaru nie je dokonalý.
- Cafelat Robot sa vyrába v malých sériách a jeho časti sa spracovávajú a kompletizujú manuálne. Tento proces môže viesť k drobným rozdielom v povrchovej úprave jednotlivých kávovarov.
- Hlavná konštrukcia Cafelat Robot je vyrobená z hliníka s práškovým lakovaním. Hliník môže vykazovať menšie estetické nedokonalosti (napr. drobné nerovnosti alebo mikroskopické škrabance), ktoré však nemajú vplyv na jeho funkčnosť alebo odolnosť.
- Práškové lakovanie, ktoré sa používa na povrchovú úpravu, je odolné a praktické, ale môže obsahovať drobné nerovnosti, hlavne pri ručnej aplikácii - malé čierne bodky, drobné priehlbiny alebo hrbolčeky. Tento typ povrchovej úpravy je vybraný pre svoju trvácnosť a odolnosť voči každodennému opotrebovaniu. Ak po vybalení z krabice uvidíte na vašom Robotovi poškodenia, ktoré presahujú bežné malé estetické chyby, prosím kontaktujte nás.
- Aby ste sa vyhli prípadným oderkom v laku pri používaní, neumiestňujte keramickú šálku priamo na stojan Robota. Medzi šálku a stojan umiestnite pribalenú silikónovú podložku, ktorá zároveň zachytí kvapky kávy.